Krewka

Użytkownik
  • Zawartość

    4
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

O Krewka

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Czerwieńsk
  1. Witam Mam laptopa z wgranym Windows 8 od nowości. Laptop zaczął mulić, więc przywróciłam go do ustawień fabrycznych i zainstalowałam system Windows 8.1 pro, przez brak klucza ciągle pojawiały mi się komunikaty, więc zainstalowałam Windows 8, klucz pobrał się z biosu i było ok. Po paru dniach laptop zaczął chodzić mega wolno, 100% użycia dysku (sprawdziłam HDTune i dysk zdrowy). Okazało się, że mam 2 Windowsy, bo tego Windows 8.1 pro musiało nie skasować. Chciałam ponownie przywrócić komputer do ustawień fabrycznych. Kliknęłam: całkowicie wyczyść dysk i na około 60 % wywala niebieski ekran z napisem: Komputer napotkał problem, użyj opcji zaawansowanych lub wyłącz komputer. Od tamtej pory nie mogę wejść w Windowsa, bo po odpaleniu pojawia się logo i potem czarny ekran. Próbowałam odpalić lapka z płyty z Windows 8, przy pierwszej próbie odpaliło instalkę Windowsa, ale w trakcie wywala błąd. Laptop startuje mi z płyty kiedy Secure Boot ustawię na Enabled, jednak w trakcie naprawy, odświeżania, czy jakiejkolwiek innej opcji wywala błąd (w załączniku zdjęcie). Może coś w biosie jest źle ustawione. Przesyłam zdjęcia w załącznikach i może ktoś wie o co chodzi, bo ja się męczę od 2 dni i bez rezultatów, a pomysły mi się skończyły.
  2. Udało mi się uruchomić system z tego pierwszego dysku. Weszłam w bios i wyłączyłam Secure Boot i wybrałam opcje bez UEFI. Lapek odpalił bez problemu, załadował system wszystko śmiga. Chcę pomimo tego wykonać przywracanie ustawień fabrycznych, ponieważ mam oryginalny windows 8 i robiłam już z 3 razy takie przywracanie. Robiłam do przez panel sterowania system i zabezpieczenia -> kopia zapasowa i przywracanie -> zaawansowane przywracanie i tu pojawia się problem, ponieważ wchodzę w system i zabezpieczenia i nie ma :kopia zapasowa/przywracanie, zamiast tego jest "Historia plików" i tam nie ma nic. Podejrzewam, że to przez te zmianę ustawień biosu. Może ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
  3. Ten drugi dysk, który użyłam jest z systemem windows 8, jest to oryginalny dysk z tego właśnie laptopa. Zaczął się przegrzewać i HDTune pokazywał błędy, więc go wyjęłam i wsadziłam dysk od laptopa Asus. Przywróciłam system do ustawień fabrycznych i śmigał. Teraz laptop znowu mi się zaśmiecił i chciałam go przywrócić do ustawień fabrycznych, musiałam przez przerwanie tego procesu uszkodzić jakieś pliki na tym dysku twardym. Dlatego postanowiłam wsadzić inny dysk i zobaczyć co się stanie. Ten "drugi dysk", co prawda miał błędy, ale można było uruchomić laptopa na nim, tyle, że pokazywało 100% użycia dysku i po dłuższym działaniu laptop się wyłączał.
  4. Witam, chciałam przywrócić system do ustawień fabrycznych. Wcześniej robiłam to przez panel sterowania i było ok, ale przeczytałam, że można to też zrobić poprzez kliknięcie F4 po restarcie laptopa i tak też zrobiłam. Zresetowałam laptop i kliknęłam F4, pokazało się logo Samsung, na dole napis "please wait". Potem ekran zrobił się czarny i trwało to przez 40 minut. Myślałam, że może coś się zacięło i wyłączyłam komputer i teraz każde uruchomienie zaczyna się i kończy na czarnym ekranie. Mogę wejść do biosu, ale nie działa booto-wanie, nie wyświetla tej funkcji. Wiem, że błędem było wyłączenie laptopa podczas przywracania, nie pomyślałam. Nie wiem czy przez to nie uszkodził się dysk twardy, ponieważ włożyłam inny dysk i w biosie działa boot-owanie, włącza się Recovery trwa to długo po czym wyskakuje niebieski ekran z różnymi opcjami, ale co by nie wybrać to resetuje się i znowu logo Samsung i Recovery. Czy da się to jakoś naprawić? Czytałam, że to może być uszkodzony dysk C i system nie może wystartować, bo brakuje mu jakiegoś pliku, bądź jakiś plik jest uszkodzony. Chciałabym uniknąć serwisu, dlatego najpierw postanowiłam zwrócić się na forum, może ma ktoś jakiś pomysł?