Pobor pradu - laptop a komputer stacjonarny
Napisano 06 wrzesień 2008 - 19:52
Mam kopmuter stacjonarny ktory ma zasilacz 300W i do tego monitor z kineskopem i kupilem sobie laptopa Toshiba A300D-14P ktory z nich pobiera wiecej pradu laptop czy komputer stacjonarny i jak moge sprawdzic ile pobiera mi pradu laptop a ile komputer stacjonarny
Napisano 09 wrzesień 2008 - 11:51
To jasne, laptop pobiera dużo mniej prądu. Musi przecież działać często bez zasilania
na baterii
Ok ale jak np laduje sie przez godzine laptop i przez godzine stacjonarny jest wlaczony to ktory wiecej pobierze pradu? I jak to sprawdzic?
Ok ale jak np laduje sie przez godzine laptop i przez godzine stacjonarny jest wlaczony to ktory wiecej pobierze pradu? I jak to sprawdzic?
Nikt nic nie odpowie na ten temat?
Nikt nic nie odpowie na ten temat?
Ludzie nikt mi nie pomoze?
Napisano 09 wrzesień 2008 - 19:27
Napisano 09 wrzesień 2008 - 19:57
240V to napięcie, pobór mocy to napięcie * natężenie.Na moim zasilaczu od laptopa napisane jest 240V
Napisano 09 wrzesień 2008 - 22:37
Napisano 11 wrzesień 2008 - 20:46
Laptopy pobierają zdecydowanie mniej prądu. Najwięcej słyszałem, że jakiś notebook pobierał 120W, ale zazwyczaj liczba ta nie przekracza 80. Porównując do przeciętnego komputera stacjonarnego, który się teraz składa ( ~400W ), jest to kilkakrotnie mniej. A sprawdzić pobór prądu możesz specjalnymi miernikami.
240V to napięcie, pobór mocy to napięcie * natężenie.
Na moim notebooku tez jest 240V wiec ile to jest Wat skoro np w moim stacjonarnym jest zasilacz 400Wat
Napisano 30 wrzesień 2008 - 14:57
Napisano 30 wrzesień 2008 - 15:01
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Zawartość każdej wiadomości wyraża poglądy i opinie jego autora, a nie administratorów czy moderatorów (poza wiadomościami pisanymi przez nich)

Poradniki