GuiltySmiley

Nowy komputer

4 posty w tym temacie

Napisano (edytowane)

Witam.

 

Ogólnie na wstępie chciałbym powiedzieć, że nie znam się na informatyce. Kupiłem nowy komputer z biosem z MSI. Jednak nie mogłem na nim zainstalować mojego systemu windows 7 z dwóch powodów po pierwsze nie wiem gdzie mam płytę a po drugie nie mam wejścia cd-dvd. Jednak w dalszym ciągu posiadam swój kod aktywacji systemu. więc stwierdziłem, że zbootuje sobie system win 7 na pendrive. Chciałem pobrać ten system z microsoftu ale moj kod dziwnym trafem nie działa na stronie a działa podczas instalacji :/ Więc zacząłem szukać na innych stronach mój system to Win7 professional SP1 x64. No więc pobrałem plik ISO i program rufus, zbootowałem czy jakkolwiek się to mówi i odpaliłem komputer przeniosło mnie do wyboru języka dla systemu windows a nastepnie rozpocznij instalacje. wyskoczył mi komunikat, że system przygotowywuje sie do instalacji po czym pojawia się błąd (link w załączniku). Zgodnie z poleceniami znajomych i internetu przestawiałem boot priority w każdy możliwy sposób rebootowałem pendrive 100razy w rufusie i pobierałem system z innych stron. Nic to nie zmieniło a pendrive mi nie czyta jako sterownika chociaż sam nie wiem o co tutaj chodzi.

 

 Siedzę już nad tym 5 godzin i specjalnie po to założyłem tutaj konto.

Proszę o pomoc bo już mam tego dość na koniec dodam, że komputer składali mi sprzedawcy i przy okazji zaktualizowali mi biosa z MSI do najnowszej wersji.

18053329_1316495658444465_800136875_o.jpg

Edytowane przez GuiltySmiley

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pendrive pod USB 2.0 czy 3.0 podłączyłeś?

Podaj model płyty głównej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Podłączyłem pod wszystkie wejścia w komputerze.

Podłączyłem pod wszystkie wejścia w komputerze.

Płyta główna MSI Z170-A PRO, Z170, DualDDR4-2400, SATA3, SATAe, DVI, D-Sub, DP, USB 3.1, ATX (Z170-A PRO)

23 minuty temu, Youki napisał:

Pendrive pod USB 2.0 czy 3.0 podłączyłeś?

Podaj model płyty głównej.

Update właśnie znalazłem co może być problemem. Spróbuje jeszcze pobrać pare plików ISO z systemem chociaż pytanie teraz skupia się na jednej kwestii. czy windows 7 professional x64 SP1 musi mieć pobrane ISO z tym SP1? czy moj kod będzie kompatybilny?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Musisz podczas instalacji załadować osobno sterowniki do XHCI i zadziała.

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.