Skocz do zawartości

ForumPC.pl używa plików cookies, by ułatwić korzystanie z serwisu internetowego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.    Akceptuję używanie plików cookies



Zdjęcie

Windows nie chcę się uruchomić, komputer stacjonarny.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 OFFLINE   pini2000

pini2000
  • Użytkownik
  • 1 postów
0
Neutralny

Napisano 11 marzec 2013 - 15:58

Witam,
Umieszczam ten post na kilku forach komputerowych. Najlepiej zacznę od początku. Mój komputer stacjonarny nie był używany przez jakieś 6 tygodni, podłączyłem go tydzień temu i raczej mało użytkowałem, od 3 dni (weekend) był włączony jak za starych dobrych czasów 10-15 godzin dziennie. Nagle kiedy grałęm sobie w League of Legends (gram na najniższych detalach żeby uniknąć zwieszek fps, a ten komputer nie jest monstrum) i nagle komputer się wyłączył - zgasł. Włączyłem go szybko i wróciłem do gry, jednak zaniepokoiło mnie to gdyż nigdy z nim nie miałem problemów. Wyłączył się jeszcze raz - również podczas gry w LoL'a, no i jakieś godzine może dwie temu wyłączył się i.. już nie chce się włączyć. Tym razem pokazał się popularny blue screen, po czym ekran uruchamiania biosa itd. (nie jestem specem) i komunikat czy chcesz uruchomić system normalnie czy poszukać błędów i naprawić je. Nie mogłem nic zrobić, klawiatura jakgdyby odłączona, także odczekałem te 20-30 sekund i szukało problemów po około 15 minutach pokazał się komunikat:

"Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania nie może automatycznie naprawić komputera. Wysyłanie bardziej szczegółowych informacji pomoże firmie Microsoft w przygotowaniu rozwiązań", no i opcje:
- Wyślij informacje dotyczące tego problemu (zalecane)
- Nie wysyłaj
mogę też niacisnąć ZAKOŃCZ - co daje taki sam rezultat jak nie wysyłaj (komputer wyłącza się i próbuje uruchomić po czym się wyłącza "pada", po włączeniu proces się powtarza).

Nie próbowałem formatować dysku bo nie jestem w tym najlepszy i nie chcę stracić danych z dysku.

Niestety nie potrafie nawet opisać jaki mam komputer:
Windows 7
procesor 2 rdzeniowy chyba 2.8 ghz
pamięć raz DDR2, ale niestety nie wiem jaka
karta graficzna i płyta główna też nie wiem.
Komputer ma około 3-4 lat i żaden sprzęt nie był w nim wymieniany!

Bardzo proszę o pomoc lub jakieś wskazówki... czy da się uratować sytuacje, czy pozostał mi format, czy może serwis.

P.S.
Właśnie otworzyłem "Szczegóły diagnostyki i naprawy", we wszystkich pkt wartość jest 0x0 (chyba okej) dopiero w jednym...
Znaleziono główną przyczyne: Nieokreślone zmiany konfiguracji systemu mogą powodować problem.
Akcja naprawy: Sprawdzanie i naprawianie integralności plików systemowych (Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x490 ; czas operacji = 798647 ms).

Pozdrawiam i pokornie proszę o pomoc,
Arek.



Tutaj ktoś opisał jak rozwiązał ten problem:
I managed to fix this problem...i tried all sorts of stuff like using the repair cd and installation cd, entering command prompts such as fixmbr, fixboot and sfc/scannow...none of that worked...i went in to my BIOS (only do if you are confident in doing so) and my IDE configuration was incorrect, it was set to AHCI when it should have been set to IDE, that process alone takes 5 mins max. so there's 5 hours of my life i wont get back!

Czy może mi ktoś wyjaśnić gdzie znajdę konfiguracje IDE żebym móg zmienić ją na poprawnąz AHCI na IDE?


  • 0




#2 OFFLINE   marekbawol

marekbawol
  • Użytkownik
  • 1 postów
0
Neutralny

Napisano 18 marzec 2013 - 22:42

Witam, nie wiem czy udało Ci się już naprawić problem, ale swoim postem rozwiązałeś mój, więc dzięki ci za to. Tak jak ten koleś co go cytowałeś próbowałem wszystkiego przez dobrych kilka godzin a później jak przeczytałem to ze zmianą AHCI na IDE, bo wcześniej to zmieniłem w biosie. 30sekund i po kłopocie.

 

Co do tego jak to się robi: delete w trakcie uruchamiania komputera żeby wejść do biosu, Integrated Pheripherals czy jakoś tak i tam wszędzie gdzie będziesz miał AHCI zmieniasz na IDE czyli u mnie enter i wybierasz tam jest wszystko objaśnione. Swoją drogą odpowiednie ustawienie AHCI działa podobno lepiej niż IDE tylko jak pokazuje ten przykład ustawienie musi być "dobre".


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Przekaż 1% podatku na rzecz OPP | Twój Sony Ericsson | tanie domeny w PROGRESO

Zawartość każdej wiadomości wyraża poglądy i opinie jego autora, a nie administratorów czy moderatorów (poza wiadomościami pisanymi przez nich)