Wielu osobom pojawiały się te błędy, ale jeszcze nigdzie nie widziałem, aby ktoś napisał, jaka może być faktyczna przyczyna ich występowania.
Mowa o błędach:
BAD_POOL_CALLER
IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Występują one kiedy jest uszkodzona conajmniej jedna kość pamięci.*
Komputer działa poprawnie do momentu, w którym Windows nie spróbuje zapisać/odczytać uszkodzonej komórki pamięci, bądź odczyta złe dane co w konsekwencji doprowadzi do wystąpienia błędu.
Co zrobić gdy wystąpi ten błąd:
Należy zaopatrzyć się w płytkę bootowalną z programem MemTest i wykonać test pamięci.
Można również obejść się bez płyty i skorzystać z wersji programu, która działa na uruchomionym systemie Windows.
Link do programu:
MemTest 3.8
Program jest banalny w obsłudze, każdy się domyśli co trzeba zrobić.
Przed testem radzę wyłączyć wszystkie programy aby zwolnić jak najwięcej pamięci.
Oczywiście program wykona test tylko tych obszarów pamięci, które są obecnie wolne (w sensie - nieużywane).
Dlatego wcześniej radziłem użyć płytki bootowalnej z MemTest-em, który działa bez Windows, dzięki czemu może sprawdzić całą pamięć dostępną w komputerze.
Jeśli program wykryje conajmniej jeden błąd - pamięć do wymiany.
Oczywiście test przeprowadzamy na pojedyńczych kościach pamięci abyśmy byli w stanie stwierdzić KTÓRA kość jest uszkodzona.
Jeśli MemTest (ten działający z poziomu Windows) nie wykryje żadnego błędu to radzę sprawdzić jeszcze MemTest-em uruchamianym z płytki bootowalnej, aby mieć 100% pewność, że pamięć jest sprawna.
Jaki obraz płyty potrzebuję?
Polecam zajrzeć np. tu:
Ultimate Boot CD - spis programów
Na tej płycie są też inne programy. Mogą się przydać w przyszłości do rozwiązywania innych problemów. Sam używam więc polecam.
Od siebie dodam jeszcze, że na swoim komputerze wykonywałem kiedyś test pamięci MemTest-em uruchamianym z płytki bootowalnej i nie wykrył błędu, natomiast ten uruchamiany z poziomu Windows wykrył kilka. Jest to trochę dziwne - jeśli już, to powinno być na odwrót. Dlatego dla pewności róbcie test obiema wersjami programu.
W razie pytań piszcie do mnie PW.
--------------------------
* Nie jestem pewien, czy występują TYLKO wtedy, kiedy jest uszkodzona pamięć, ale kiedy wystąpią - warto wykonać test pamięci. Te błędy widziałem wielokrotnie na na dwóch komputerach i w obu były uszkodzone kości pamięci.
Jeden miał uszkodzoną pamięć DDR2, drugi SDRAM.
Strona 1 z 1
Najczęstrze błędy BSOD oraz ich przyczyny BSOD to tzw. Niebieski Ekran Śmierci
Napisano 07 grudzień 2008 - 15:22
Infoscena - mój serwis internetowy, zapraszam.
[HTML] Poprawne wyświetlanie polskich znaków
Realna pojemność nośników pamięci - czy producenci nas oszukują?
[HTML] Poprawne wyświetlanie polskich znaków
Realna pojemność nośników pamięci - czy producenci nas oszukują?
Opcje tematu:
Strona 1 z 1

Pomoc